English

Francais

Nederlands

puce Welke bestandsformaat moet ik gebruiken ?

Bij voorkeur het formaat PDF nemen : dit formaat bewaart absoluut Uw opmaak (lay-out) (dit in tegenstelling met een tekst verwerking zoals DOC), alsook de kwaliteit van texten en grafieken, tevens de lettervorm en kan documenten in veelvoud maken. Gebruik voor Uw fotos liever de TIF dan de JPG : deze laatstgenoemde brengt vaak een interne compressie met zich mee, het geen verlies van kwaliteit en verbreking betekent.
puce Hoe moet ik mijn documenten instellen ?

Werk altijd met de werkelijke grootte (mm of cm) : alle tekst-verwerking programmas het mogelijk maken om de maat van de blad te veranderen. In Uw fotoprogramma, moet u een afbeeldingresolutie van 300 dpi zetten om een goede drukkwaliteit te hebben. Als u een bestand download (bv een foto van het internet), probeer minimum 150 dpi afbeeldingen te gebruiken. Het is better om bleeds te voorzien. (zie hieronder) Respecteer en neem het Kleurprofiel

op.
< terug
puce Hoe kan ik mijn bestand converteren naar een PDF ?

Een PDF bestand kan door elke programma worden geproduceerd, dikwijls een 'Opslaan als' of een 'Exporteren' commando. U kunt ook het 'Print' commando uitvoeren en dan «PDF» optie kiezen (op Mac OS) of « Print in bestand » (GNU/Linux). Voor Windows, hebt U een virtueel PDF printer nodig te installeren (als een van die gratis programma hieronder) :
FoxitReader CutePDFWriter DoPDF . . .
U ook kunt uw bestanden bekeren door websites zoals:
FreePDFconvert PDFCreator . . .puce Hoe mijn bestanden te verzenden ?

U kunt ze aan een mail toevoegen (als ze niet meer dan 8 Mo zijn) of een bestandoverdracht website gebruiken (U kunt dan een bestand tot 2 Gb besturen).
Wetransfer Yousendit Dropbox . . .

Het is dan aanbevolen om contact met ons te nemen na de verzending om zeker te zijn dat deze bestanden doorkwammen en dat uw order uitgevoerd kan worden.


< terug
puce Wat is een bloeding ? ?

fonds perdus Om beelden met bloeding (beelden met ten minste één detail op de rand van het document) te drukken, moeten wij op een groter formaat printen en dan op een gewenste maat afsnijden
Daarvoor moeten wij het beeld of de basiskleur van het document vergroten om het gewenste formaat over te schrijden, dat bepaald moet worden door de snijlijnen. Opgelet: alleen de achtergrond moet verlengd worden. De niet onbelangrijke inhoud (teksten, fotos enz.) kan geen enkele wijziging ondergaan, want zoniet dan komt dit in het stuk van snijden terecht.

fond perdu Het bestand moet dus een groter oppervlak hebben dan het gewenste formaat. Ideeal gezien bevoorbeeld: voor een A4-formaat met bloeding, moet het bestand 3mm van bloeding aan elke kant hebben. Het zal dus 303x216mm in plaats van 297x210mm opmeten.

In het voorbeeld aan uw linkerzijde, tonen de rode puntlijnen het gewenste formaat (dat is alleen een visuele hulp, moet dat niet op de bestand getekend worden), en zijn de zwarte lijnen de snijtekens (moeten vermeld worden). De blauwe zone buiten buiten de snijtekens zal gesneden worden: dat is de "bloeding".

De rode markeringen wijzen de bloeding deel


< terug
puce Wat wil een kleur doen ?

puce RGB (Red Green Blue) gebruikt door alle schermen
puce CMYK (Cyan Magenta Yellow Black) gebruikt vor afdrukken

Bestanden kan met verschillende kleurprofielen kommen. Ieder verwerkt de kleurcomponent op een andere manier (het bedrag van rood, groen of blauw in een RGB foto, de procentuele van cyaan,magenta, geel en zwart in één CMYK bestand). Het bedoelt dat voor hetzelfde bedrag van een kleurcomponent, 2 verschillende profielen met 2 enigzins andere kleuren kan resulteren.


Er hoort een profiel bij een bestand en dat hangt van zijn afkomst (digitale fotos, scan, tekst, bewerkt beeld,...). Het is zeer belangrijk dat U de kleurprofiel respecteert elke keer dit bestand is door een programma geïmporteerd of geêxporteerd.(tenzij u het om opzettelijk zet voor een better geschikte profiel)
Het is ook gemakelijker, als Uw afbeeldingprogramma het beheert, dat U het kleurprofiel in Uw bestand integreert. Dat betekent dat het bestand een "etiket" met de naam van welke kleurprofiel te gebruiken kreegt om strikt aan de kleuren te houden.
Als U niet de naam van het kleurprofiel weet, dan kan de kleur bij de eerste afrdruk volledig veranderen. U kunt informatie op kelurprofielen in meerdere websites vinden. Bij Plan2000 gebruiken wij sRGB (voor de bestanden in RGB) en Fogra27 (voor de bestanden in CMYB).
Laat het ons weten, als U iets anders gebruikt... en wij zullen ons aanpasen!

modes Hier een beeld met de linkerhelft op een scherm (RGB)
en de andere helft als het is afgedrukt met CMYKprofils

Op de rechterkant,een beeld met Adobe RGB
98 profiel , de rechtse helf van het zelfde beeld
met een slechte profiel vertoond
< Terug
COPYRIGHT | CGV | CGU | PRIVACY | COVID | 2022